Studenci na zajęciach terenowych w Cukrowni i Młynie

     W dniu 19 listopada br. studenci IV roku kierunku Rolnictwo na Wydziale Rolnictwa i Ekologii SGGW w ramach przedmiotu Standaryzacja płodów rolnych, odbyli zajęcia terenowe w Cukrowni Glinojeck Pfeifer & Langen Polska S.A oraz w INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.  Podczas zajęć studenci zapoznali się z: funkcjonowaniem cukrowni i młyna, skalą i asortymentem produkcji, organizacją zaopatrzenia w płody rolne, metodami oceny jakości płodów rolnych dostarczanych przez rolników, kalkulacją wysokości zapłaty za dostarczoną partię surowca, systemem zapewniającym uzyskiwanie bezpiecznej żywności, przebiegiem procesu technologii produkcji, sposobem wykorzystania produktów ubocznych. Opiekunami ze strony SGGW byli dr hab. Stanisław Samborski, prof. SGGW dr Beata Michalska-Klimczak z Katedry Agronomii.

zdj. B. Michalska-Klimczak, S. Samborski