Kongres „Bezpieczeństwo żywnościowe”
W dniu 28 czerwca 2025 r. dr hab. inż. Arkadiusz Artyszak, prof. SGGW uczestniczył w debacie nt. „Przyszłość polskiego rolnictwa w kontekście globalnych zmian, wpływ Zielonego Ładu i regulacji UE” podczas Kongresu „Bezpieczeństwo żywnościowe” zorganizowanej przez NSZZ RI Solidarność Mazowiecką w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Prelegent stwierdził, że w jego opinii największym błędem jest postępujące wycofywanie przez Komisję Europejską (KE) z rynku kolejnych substancji czynnych. Podał też przykłady absurdów w ekoschemacie Integrowana produkcja (nadmiernie rozbudowane notatniki IP, konieczność notyfikacji metody IP przez KE. W Kongresie uczestniczyli nie tylko rolnicy z Mazowsza, a także członkowie Towarzystwa Rolniczego Ziemi Hrubieszowskiej.
