XXVIII Warsztaty Zootechniczne

   W dniach 26-27 czerwca 2025 r. dr hab. Barbara Borawska-Jarmułowicz i dr inż. Grażyna Mastalerczuk z Katedry Agronomii wzięły udział w XXVIII Warsztatach Zootechnicznych pt. „Produkcja żywności na Mazowszu – przykładem promocji i rozwoju gospodarczego regionu„.  Uczestnicy warsztatów w sesji terenowej zapoznali się z praktycznymi aspektami chowu mięsnego bydła rasy Limousine w gospodarstwie rolnym Katarzyny i Marka Tomaszewskich w Przasnyszu. Specjalistyczna firma FreshFarm w trakcie praktycznych warsztatów zapewniła odpowiednie warunki bioasekuracji ze względu na zagrożenie pryszczycą. Kolejnym gospodarstwem była Śródborska Manufaktura Serów produkowanych z owczego mleka, gdzie właścicielka – Magdalena Lewandowska – przedstawiła tajniki chowu owiec mlecznych rasy Lacaune oraz przybliżyła proces technologii produkcji serów i innych wyrobów z mleka owczego. Dodatkową atrakcją w gospodarstwie była degustacja produktów. Obie wizyty zostały udokumentowane przez telewizję TVP (program Agrobiznes).

   W drugim dniu warsztatów odbyła się sesja naukowa oraz sesja promocyjno-wystawiennicza przedstawicieli gospodarstw, w których odbyły się warsztaty praktyczne. Podczas sesji naukowej prof. dr hab. Beata Kuczyńska wygłosiła wykład nt.: „Wpływ zmienności genetycznej na jakość surowców dla przemysłu rolno-spożywczego”, a dr Aleksandra Haska zreferowała temat: „Smaki Mazowsza – produkty lokalne, regionalne i tradycyjne oraz ich znaczenie dla rozwoju regionu”. W ramach sesji e-posterowej dr hab. Barbara Borawska-Jarmułowicz oraz dr inż. Grażyna Mastalerczuk zaprezentowały dwa tematy: „Kształtowanie się zawartości białka i makroskładników w runi łąkowej w zależności od intensywności użytkowania” oraz „Wpływ intensywności użytkowania łąki w uprawie ekologicznej na jej wartość pokarmową”.

Tekst i zdjęcia – B. Borawska-Jarmułowicz i G. Mastalerczuk