BioFoodOnMars
Tytuł projektu w języku polskim: Biofortyfikacja roślin przeznaczonych do spożycia i na cele pastewne uprawianych na glebach marginalnych w warunkach zmieniającego się klimatu
Tytuł projektu w języku angielskim: Biofortified and climate-resilient food and fodder production on marginal soils
Akronim projektu: BioFoodOnMars
Czas realizacji projektu: 1 maj 2020 – 30 kwiecień 2022
Członkowie konsorcjum
- Evelin Loit (lider projektu) – Estonian University of Life Sciences
- Wiesław Szulc Warsaw University of Life Sciences
- Michel Mench Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) University of Bordeaux,
- Francois Rineau UHasselt Martelarenlaan 42,
- Peter Schröder Helmholtz Zentrum Muenchen GmbH
- Virmantas Povilaitis Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry Instituto
Celem badań jest mapowanie potencjalnych plonów i możliwości waloryzacji gleb marginalnych w różnych regionalnych warunkach w Europie i próba zoptymalizowania produkcji biomasy za pomocą bionawozów lub dodatków do gleby, takich jak krzem, lub zmian w zarządzaniu, takich jak teledetekcja i digitalizacja. Wyniki posłużą do opracowania zaleceń dla rolników i decydentów.
W związku ze zmniejszającą się powierzchnią gleb uprawnych i postępującymi zmianami klimatu opracujemy nowe rozwiązania, które w sposób zrównoważony pozwolą zwiększyć zarówno plon jak i jakość roślin uprawnych oraz zwiększyć odporność agroekosystemów w UE na zmiany klimatu. W projekcie planuje się aktywować włączanie nieużytków i gleb marginalnych pod uprawy roślin przeznaczonych na cele konsumpcyjne i paszowe. Duże ilości biomasy o wysokiej jakości można wytwarzać na glebach marginalnych, poprzez poprawę ich właściwości fizykochemicznych wykorzystując między innymi odpadową biomasę powstającą w rolnictwie i biofortyfikację roślin uprawnych (np. Se).
W projekcie przewiduje się nawożenie krzemem, które ma zwiększyć odporność upraw na stresy biotyczne/abiotyczne i odporność roślin na zmiany klimatu. Poprawa efektywności wykorzystania wody przez rośliny, zwiększenie ich odporności na choroby i szkodniki oraz poprawa różnorodności biologicznej zmniejszą wykorzystanie pestycydów w produkcji roślinnej. Projekt obejmuje zarządzanie produktami ubocznymi powstającymi w rolnictwie np. poprzez przekształcenie na biogaz i odzyskiwanie energii lub na środki poprawiające właściwości gleb, co przyczyni się to do zmniejszenia emisji CO2 do atmosfery i jednocześnie ograniczy ślad węglowy.
Zostaną opracowane zalecenia dotyczące możliwości prowadzenia zrównoważonej produkcji rolniczej przy jednoczesnym zwiększeniu bioróżnorodności i odporności agrosystemów w obliczu rosnącego stresu związanego ze zmianami klimatu, nowymi szkodnikami i chorobami oraz innymi zagrożeniami dla środowiska.
Project objectives
In line with the decreasing surface of arable soils and progressive climate changes, we will develop new options to sustainably increase both yield and quality of food and feed crops and climate change-resilience of agroecosystems in EU. We plan to activate idle and marginal land for food and non-food crops. High amounts of quality biomass can be produced on marginal soils by improving their physico-chemical properties using amendments made from agricultural by-products and biofortification of food/fodder crops (e.g. Se). In addition, silicon fertilization will increase the resistance of crops to biotic/abiotic stresses and plant resilience to climate change.
Improving plant water use efficiency, resilience to disease and pests, and biodiversity will reduce agrochemical use in crop production. The project includes the management of agricultural by-products, e.g. by transformation into biogas and energy recovery, and producing organic amendments usable to improve marginal soil properties. This will contribute to reduce atmospheric CO2 emissions, promoting lower C footprints.
A toolbox addressing resilient agrosystems allowing sustainable intensification of agriculture under increasing stress of climate change, new pests and disease outbreaks and other environmental pressures and preserving biodiversity and ecosystem services will be the end-product translated to national languages and distributed to farmers and stakeholders.
Liczba ludności na świecie do 2050 r. przekroczy 9 miliardów, co wymaga zwiększenia produkcji żywności o 70–85% (Dhankher i Foyer 2018), przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego. Aby zwalczyć malejącą produktywność gleb uprawnych i postępujące zmiany klimatu, w ramach projektu opracowane zostaną nowe możliwości zwiększenia ilości i jakości plonu roślin przeznaczonych na cele konsumpcyjne i paszowe w Europie przy użyciu nowych strategii zrównoważonego wzrostu produkcji roślin i zwiększenia odporności agroekosystemów na zmiany klimatu. Celem badań jest mapowanie potencjalnych plonów i możliwości waloryzacji gleb marginalnych w różnych regionalnych warunkach w Europie i próba zoptymalizowania produkcji biomasy za pomocą bionawozów lub dodatków do gleby, takich jak krzem, lub zmian w zarządzaniu, takich jak teledetekcja i digitalizacja. Wyniki posłużą do opracowania zaleceń dla rolników i decydentów.
Słowa kluczowe: gleby marginalne, biofortyfikacja, zmiany klimatu, rolnictwo
By 2050 the world’s population will exceed 9 billion requiring the increase of food production by 70-85% (Dhankher & Foyer 2018), while ensuring food security and safety. To combat the decreasing productivity of arable soils and progressive climate changes, the project will develop new opportunities to increase the amount and quality of food and feed crops in Europe using new strategies for sustainable growth of plant production and increasing climate change resilience of agroecosystems. Our aim is to map potential crop yields and the valorization opportunities on marginal soils under various regional conditions in Europe and try to optimize the biomass production and valorization with biofertilizers or soil additives, like silicon, or management changes like remote sensing and digitalization. The results will be aligned to design toolboxes for farmers and policy makers
Keywords: marginal soils, biofortification, climate change, agriculture
Agenda Status Seminar, Valorisation Workshop, HEU Info Event Meeting of Funders
Estonia meeting 2023
prof. dr hab. Wiesław Szulc+48 225932628